Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η κυρα - Σαρακοστή

Η κυρα - Σαρακοστή έχει γίνει παράδοση πια στην αίθουσα 8! 

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο ημερολόγιο. Παριστάνει μία καλόγρια η οποία δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει. Έχει σταυρωμένα τα χέρια της γιατί προσεύχεται και εφτά πόδια όσες και οι εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Κάντε κλικ στην εικόνα και βρείτε το πατρόν για να τη σχεδιάσετε, να τη βάψετε, να την κόψετε. Θα χαρώ να δω τα δημιουργήματά σας στην τάξη και να αρχίσουμε να της κόβουμε πόδια για να μετράμε αντίστροφα προς το Πάσχα. 


Παλιότερα την έφτιαχναν και από ζυμάρι που περιείχε πολύ αλάτι για να συντηρείται. Παρακάτω σας δίνω τη συνταγή. Προσοχή το ζυμάρι αυτό δεν τρώγεται γιατί είναι πολύ αρμυρό! 

Την κυρα - Σαρακοστή
Όλοι φτιάξτε την μαζί
Με αλεύρι και νερό
Έτοιμη είναι στο λεπτό!
Πόδια πρέπει να έχει εφτά
Τις εβδομάδες να μετρά!
Στόμα δεν έχει! Ξέρεις γιατί;
Κάνει νηστεία αυστηρή
Μέχρι του Πάσχα την Κυριακή 

Αυτοί είναι οι στίχοι που απαγγέλλουν μαμάδες και παιδιά όταν μαζί στην κουζίνα ζυμώνουν και πλάθουν την "Κυρά Σαρακοστή".

Η συνταγή: 
 
- Μισό κιλό αλεύρι
- Μισό φλιτζάνι νερό
- Μια κουταλιά σούπας αλάτι
- Έναν πλάστη
- Ένα μεγάλο ταψί
- Λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί
1. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.
2. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Προσοχή, δε βάζουμε το νερό όλο μαζί! Ταυτοχρόνως ζυμώνουμε. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
3. Ζυμώνουμε, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
4. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.
5. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε στο τέλος. Να θυμάστε: η κυρα-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί δεν τρώει ούτε μιλάει, παρά μόνο προσεύχεται! Όσο για τα ποδαράκια της, προσοχή! Να είναι επτά! Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.
6. Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε μέσα τη «Σαρακοστή».
7. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους διακόσιους βαθμούς και ψήνουμε την κυρα-Σαρακοστή μας για σαράντα με εξήντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμάμε στην κουζίνα.



Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τα παρακάτω sites: 
 

 Καλή Σαρακοστή να έχουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: