Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Βασιλιάς Σολομώντας και ο Κύκλος με την Κιμωλία (ΔΕ 16)

Ο επόμενος βασιλιάς που θα γνωρίσουμε είναι ο Σολομώντας. Γνωστός για τη σοφία και τη δικαιοσύνη του αλλά και για το Ναό που έκτισε στα Ιεροσόλυμα. Και αυτός όμως στο τέλος της ζωής του έπεσε σε σφάλματα και απομακρύνθηκε από το Θεό. 

Ας τον αφήσουμε να μας διηγηθεί την ιστορία του.
Για να εξασκηθούμε στα αγγλικά!


Κάποτε του έφεραν μπροστά του δύο μητέρες με ένα μωρό. Η καθεμία απ' αυτές υποστήριζε ότι το παιδί είναι δικό της. Ο Σολομώντας έπρεπε να βρει λύση και να αποδώσει δικαιοσύνη... τη βρήκε άραγε; Δείτε τα παρακάτω βιντεάκια για να το μάθετε!

Στα ελληνικά...

αλλά και στα αγγλικά!

Από το περιστατικό αυτό έμεινε η έκφραση "σολομώντεια λύση" με την οποία εννοούμε τη λύση σε κάποιο δύσκολο  πρόβλημα η οποία είναι δίκαιη αλλά μπορεί να είναι και σκληρή...

Ο ναός του Σολομώντα

Ο «πρώτος Ναός» χτίστηκε από τον βασιλιά Σολομώντα το 962 μέχρι το 955 π.Χ. και αποτέλεσε το κέντρο λατρείας του αρχαίου Ιουδαϊσμού. ο Σολομώντας θα ήταν αυτός, που σύμφωνα με εντολή του Θεού, θα ανοικοδομούσε τον πρώτο ναό. Ο πρώτος Ναός του Σολομώντα καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 587 π.Χ.  Ο «δεύτερος Ναός» ανοικοδομήθηκε το 516 ή 537 π.Χ. από τον κυβερνήτη Ζοροβάβελ, μετά από διάταγμα που εξέδωσε ο Κύρος ο Μέγας.Ο Ναός ανοικοδομήθηκε το 20 π.Χ. από τον Ηρώδη, ενώ και αυτός καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους το 70.
Ο Ναός του Σολομώντα κατασκευάστηκε σύμφωνα με ακριβή σχέδια που ο Θεός έδωσε στον Δαβίδ. Ο Δαβίδ ήλπιζε να τον οικοδομήσει, αλλά ο Θεός του είπε πως ο γιος του θα ήταν αυτός που θα ολοκλήρωνε τον Ναό. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του ο Δαβίδ άρχισε την συγκέντρωση των οικοδομικών υλικών και πολύτιμων μετάλλων που θα απαιτούνταν για την οικοδόμηση του Ναού. Ο Ναός θα εξυπηρετούσε ως τόπος λατρείας του Γιαχβέ και ως μόνιμη στέγη για την Κιβωτό της Διαθήκης. Ο πρώτος Ναός κατασκευάστηκε με τη βοήθεια μελών και από τις 12 φυλές του Ισραήλ, αφού όλες οι φυλές ήταν ενωμένες κάτω από την ηγεμονία του Δαβίδ και του Σολομώντα. Ο δεύτερος Ναός οικοδομήθηκε από μέλη της φυλής του Ιούδα μόνο. 

Σήμερα το μόνο που έχει απομείνει από το ναό του Σολομώντα είναι Το Τείχος των Δακρύων, το δυτικό τείχος του ναού του Σολομώντα.

Πηγή: http://el.wikipedia.org 

Το Τείχος των δακρύων. Στο βάθος διακρίνεται το τέμενος του Ομάρ (με τον χρυσό τρούλο)

Ο Ναός του Σολομώντα (ο πρώτος ναός) ...τι λέτε μπαίνουμε μέσα;


Αναγνωρίζετε τα μέρη του ναού; Θυμηθείτε τι έχουμε πει για την Κιβωτό της Διαθήκης...

Και μία εικονική περιήγηση στο Ισραήλ πριν φύγουμε για ταξίδι στον Καύκασο!Κλικ στην εικόνα!

 

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει ο βασιλιάς Σολομώντας που έζησε στην Ιερουσαλήμ με τον Αζντάκ και την Γκρούσα που ζουν στον Καύκασο! Αφήστε που τους χωρίζουν δύο χιλιάδες περίπου χρόνια! Και όμως! Το 1941 ο Μπ. Μπρεχτ έγραψε ένα θεατρικό έργο με τίτλο

"Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία" 

εμπνευσμένο-επηρεασμένο από την ιστορία του βασιλιά Σολομώντα

Η υπόθεση:
Η Γκρούσα, υπηρέτρια  στο αρχοντικό του πρίγκιπα Καζμπέκι  αναγκάζεται να σώσει το μικρό διάδοχο του θρόνου, που τον παρατάει η μητέρα του στη βιασύνη της να φύγει, για να γλιτώσει από τους επαναστάτες που σκότωσαν τον άντρα της.  Καταφεύγει στα βουνά  για να σώσει τη ζωή του μικρού πρίγκιπα.
Στην  αρχή της είναι βάρος, αλλά σιγά σιγά μαθαίνει να τον αγαπάει σαν πραγματική μητέρα του.
Ο κύκλος με την κιμωλία είναι παράλληλα η ιστορία του Αζντάκ  του κλεφτοκοτά  που έγινε δικαστής,
επειδή στην επανάσταση έκρυψε στο σπίτι του τον Μεγάλο Δούκα και του έσωσε τη ζωή.
Το έργο αφηγείται πώς ο Αζντάκ με τη βοήθεια του κύκλου με την κιμωλία έκρινε, αν ο μικρός πρίγκιπας ανήκε στην πραγματική του ή στη θετή του μητέρα, την Γκρούσα.
Πηγή: http://users.sch.gr/kassetas/0%20000%200aCyclesBrecht.htm

Μήπως τώρα αρχίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο; Τι σας θυμίζει η ιστορία της Γκρούσα; 

Μπορείτε να δείτε και ολόκληρη τη θεατρική παράσταση. Κλικ στην εικόνα! 
 

Και ένα τραγουδάκι για το δρόμο της επιστροφής...πάλι από το ίδιο έργο! Προσέξτε τους στίχους!

"Ανάγκη να σε έχω εγώ"  


Δεν υπάρχουν σχόλια: