Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τα δώρα των μάγων

Τα δώρα των μάγων δεν είνα μύθος!  Υπάρχουν! Και σήμερα φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος. 

Όταν οι τρεις μάγοι, ο Μελχιόρ, ο Κασπάρ και ο Βαλτάσαρ προσκύνησαν τον Χριστό του πρόσφεραν

Χρυσό, ένα συνηθισμένο δώρο της εποχής που προσφερόταν στους βασιλιάδες. Ήθελαν να τιμήσουν τον Χριστό ως βασιλιά. Όχι όμως ως έναν κοσμικό άρχοντα.

Λιβάνι, που αναφέρεται στη θεϊκή φύση του Χριστού.

Σμύρνα, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν και στην ιατρική αλλά και στην ταφή των νεκρών. Μ' αυτό ήθελαν να δείξουν ότι ο Χριστός γεννήθηκε για να θυσιαστεί για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Αυτά ήταν τα «Τίμια Δώρα» των Μάγων στον Ιησού. Ας δούμε όμως τι απέγιναν. Η ίδια η Παναγία τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, πριν την Κοίμηση της. Στα Ιεροσόλυμα έμειναν έως το 400μ.Χ. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε τότε στην Βασιλεύουσα όπου και έμειναν έως το 1204μ.Χ. όπου και καταλήφθηκε η Πόλη από τους Φράγκους. Για ένα διάστημα περίπου εξήντα χρόνων, μεταφέρθηκαν στην Νίκαια της Βιθυνίας και ξαναεπέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1453μ.Χ. όταν η Πόλη έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή. Από τα χέρια των κατακτητών τα έσωσε η μητριά του Μωάμεθ, η οποία ήταν χριστιανή και λεγόταν Μάρω. Η Μάρω τα μετέφερε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος όπου βρίσκονται μέχρι τις μέρες μας.

 Η μονή αυτή επιλέχθηκε από την Μάρω γιατί το καθολικό (εκκλησία) της μονής είχε κτίσει ο πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς ο οποίος ήταν δεσπότης της Σερβίας. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Κατά την διάρκεια της παράδοσης των Τιμίων Δώρων από την Μάρω στους μοναχούς της μονής συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός. Καθώς η Μάρω ανέβαινε από το λιμάνι προς την Μονή, την εμπόδισε να συνεχίσει τον δρόμο της η Παναγία, ώστε να μην παραβιάσει το Άβατο του Αγίου Όρους. Στο σημείο εκείνο ανεγέρθηκε Σταυρός ο οποίος σώζεται μέχρι τις μέρες μας και ονομάζεται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Τα Τίμια Δώρα είναι θαυματουργά ενώ αναδίδουν συνεχώς μια ευωδία.

Να αναφέρουμε ότι ο μεν χρυσός από τα Τίμια Δώρα, είναι 28 πλακίδια μήκους 7 και πλάτους 5 εκατοστών περίπου διαφόρων σχημάτων που φέρουν καλλιτεχνικά σχέδια. Τα δε, λίβανος και σμύρνα είναι περίπου εξήντα σφαιρίδια, ανακατεμένα μεταξύ τους, και μεγέθους όσο μια ελιά.


Τα δώρα των μάγων όπως είναι σήμερα
 





Δεν υπάρχουν σχόλια: