Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η ηγεμονία της Σπάρτης

Κριτίας, ένας από τους τριάντα τυράννους
Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου Σπάρτη είναι η απόλυτη νικήτρια. Με τη βοήθεια των παλιών γνώριμών μας, των Περσών, υποστηρίζει τα ολιγαρχικά κόμματα των πόλεων. Χρησιμοποιεί δύο τρόπους για να επιβάλλει τη θέλησή της: φρούρηση των πόλεων και φυσικά επιβολή φόρων.

Η δημοκρατική Αθήνα γίνεται ολιγαρχική. Οι 30 τύραννοι με αρχηγό τον Κριτία
δολοφονούν πολλούς δημοκρατικούς Αθηναίους. Το 403 π.Χ. όμως οι δημοκρατικοί με αρχηγό τον Θρασύβουλο, επαναστατούν και η δημοκρατία αποκαθίσταται.

Και στην Περσία όμως υπάρχουν προβλήματα: Ο Κύρος ξεσηκώνεται εναντίον του αδελφού του Αρταξέρξη. Στόχος ο θρόνος. Στο στρατό του Κύρου ανήκουν και 13.000 έλληνες (οι Μύριοι). Στα Κούναξα (401 π.Χ.) ο στρατός του Κύρου νικά αλλά εκείνος σκοτώνεται.

"Κύρου ανάβασις" - "Θάλαττα - Θάλαττα"
Οι "Μύριοι" με αρχηγούς πια τον Κλέαρχο από την Σπάρτη και τον Ξενοφώντα από την Αθήνα στη συνέχεια φτάνουν ανενόχλητοι μέχρι τον Πόντο.  

Ο βασιλιάς Αγησίλαος της Σπάρτης
 Αναλαμβάνει να υποστηρίξει τις ελληνικές ιωνικές πόλεις από την περσική απειλή. Καταφέρνει να κερδίσει μία σειρά μαχών και να απειλήσει την περσική κυριαρχία. Οι Πέρσες όμως δεν μένουν με δεμένα τα χέρια. Προσφέρουν χρήματα στις ελληνικές πόλεις της Ελλάδας (Θήβα, Άργος, Κόρινθος, Αθήνα) και τις στρέφει εναντίον των Σπαρτιατών. Μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου πολέμου ο Αγησίλαος καλείται να επιστρέψει στην Σπάρτη. 


Βοιωτικός - Κορινθιακός πόλεμος
Αγησίλαος, βασιλιάς της Σπάρτης
Κατά την επιστροφή του ο Αγησίλαος νικά τον ελληνικό στρατό που είχε ταχθεί εναντίον του. Η Σπάρτη χάνει την κυριαρχία της στο Αιγαίο και τα παράλια της Μικράς Ασίας αλλά τη διατηρεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Κόνωνας με περσική χρηματοδότηση νικά το σπαρτιατικό στόλο στην Κνίδο και ανοικοδομεί τα Μακρά Τείχη. Το γκρέμισμά τους ήταν όρος της συνθήκης ειρήνης που έθετε τέρμα στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Οι μάχες συνεχίζονται μέχρι το 386 π.Χ.
Οι αντίπαλες παρατάξεις του Βοιωτικού - Κορινθιακού πολέμου





Ανταλκίδειος Ειρήνη
Ο σπαρτιάτης Ανταλκίδας για να κερδίσει και πάλι την εύνοια των Περσών, προσεγγίζει τον Αρταξέρξη για να προτείνει συνθήκη ειρήνης στους έλληνες, που είχαν πια εξουθενωθεί από τους πολέμους. Την εφαρμογή των όρων της ειρήνης αναλαμβάνουν οι Σπαρτιάτες ενώ οι Πέρσες γίνονται διαιτητές στα ελληνικά πράγματα. 
                                                          Β΄ Αθηναϊκή Συμμαχία
Η Ανταλκίδειος ειρήνη δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το 378 π.Χ. σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα αναγγέλλεται η οργάνωση της Β΄Αθηναϊκής Συμμαχίας.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: