Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος

Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών διάρκεσε περίπου 27 χρόνια...πολλοί πέθαναν στην μάχη, άλλοι στον λοιμό (επιδημία) της Αθήνας μεταξύ των οποίων και ο Περικλής. Η ύπαιθρος ερήμωσε, οι πόλεις άδειασαν...Για τον πόλεμο αυτό έγραψαν ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφώντας και ο Πλούταρχος. Πληροφορίες όμως αντλούμε και από τα θεατρικά έργα του Σοφοκλή, του Ευρυπίδη και του Αριστοφάνη. 

Ο πόλεμος έχει τρεις φάσεις

1η Φάση: Αρχιδάμειος πόλεμος (431 - 421 π.Χ.)
Το όνομά της το οφείλει στον βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμο. Η φάση αυτή λήγει με την Νικιείο ειρήνη (421 π.Χ.) που υπογράφτηκε για 50 χρόνια αλλά δεν τηρήθηκε. Την περίοδο αυτή πέθανε ο Περικλής από τον λοιμό (επιδημία) που ξέσπασε στην Αθήνα. 

Λίγες μέρες πριν υπογραφεί η ειρήνη του Νικία, ο Αριστοφάνης παρουσιάζει την κωμωδία "Ειρήνη" (την παρακολουθήσαμε πρόσφατα, θυμάστε;) συμμετέχοντας στα Μεγάλα Διονύσια. Το αποτέλεσμα μετά την παρακολούθηση της παράστασης ήταν να μειωθούν πολύ οι πωλήσεις των  όπλων, με αποτέλεσμα οι έμποροι να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά.


2η Φάση: Η Σικελική Εκστρατεία (415 - 413 π.Χ.)
 Η φάση αυτή έληξε με πανωλεθρία των Αθηναίων στην Σικελία. Εμπνευστής της εκστρατείας ήταν ο Αλκιβιάδης, ο οποίος μετά την ήττα αυτή κατέφυγε στο στρατόπεδο των Σπαρτιατών, που τους συμβούλεψε να καταλάβουν και να οχυρώσουν τη Δεκέλεια στην Αττική, ώστε να απομονώσουν την Αθήνα.

 

3η Φάση: Ο Δεκελεικός πόλεμος (413 - 404 π.Χ.)
Η οχύρωση της Δεκέλειας είχε καταστρεπτικές συνέπειες για τους Αθηναίους και οι Σπαρτιάτες ήταν απασχολημένοι με το να τους νικήσουν. Τότε βρίσκουν την ευκαιρία και εμφανίζονται στο Αιγαίο κάποιοι παλιοί μας γνώριμοι, οι Πέρσες! Ο Αλκιβιάδης αλλάζει για ακόμη μία φορά στρατόπεδο. Αυτή τη φορά τον βρίσκουμε στην περσική αυλή να συμβουλεύει τους Πέρσες να διατηρήσουν τον εμφύλιο αθηναϊκο - σπαρτιατικό πόλεμο. 
Πρωταγωνιστές της φάσης αυτής: Ο αθηναίος Κόνωνας και ο σπαρτιάτης Λύσανδρος. 
Η νίκη όμως, με την οικονομική ενίσχυση και των Περσών, ανήκει ολοκληρωτικά στην Σπάρτη. Η συνέχεια επί της οθόνης!

 

Η Συνθηκολόγηση
Οι Σπαρτιάτες συγκάλεσαν συνέδριο στη Σπάρτη για να αποφασιστεί η σύναψη της ειρήνης. Οι σύμμαχοι της Σπάρτης απαίτησαν να ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά η Αθήνα και όλοι οι κάτοικοι της να γίνουν δούλοι. Οι Σπαρτιάτες όμως δείχνοντας μεγαλοψυχία και αναλογιζόμενοι την προσφορά της Αθήνας κατά τους Περσικούς Πολέμους αρνήθηκαν να την καταστρέψουν και να υποδουλώσουν τους κατοίκους και δέχτηκαν να συνάψουν ειρήνη με τους παρακάτω όρους, ουσιαστικά σώζοντας την απ' την οργή των υπόλοιπων Ελλήνων, αφού καμία πόλη δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την απόφαση τους: 

1. Οι Αθηναίοι να παραδώσουν όλα τα πλοία τους, εκτός από 12. 
2. Να κατεδαφιστούν τα Μακρά τείχη και τα τείχη του Πειραιά.
3. Να επανέλθουν όλοι οι πολιτικοί εξόριστοι.
4. Οι Αθηναίοι να ακολουθούν τους Σπαρτιάτες και να έχουν τους ίδιους εχθρούς και φίλους.  

Η Σημασία του πολέμου
Ο πόλεμος είναι το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και επηρέασε καθοριστικά τον Ελλαδικό κόσμο. Σχεδόν όλες οι Ελληνικές πόλεις πήραν μέρος σε αυτόν και οι πολεμικές συρράξεις έλαβαν χώρα σε όλον σχεδόν τον ελληνόφωνο κόσμο. Γι’ αυτό και ονομάζεται από νεώτερους ερευνητές «αρχαίος παγκόσμιος πόλεμος».

Πληροφορίες αντλήθηκαν: Από το σχολικό βιβλίο της α΄ γυμνασίου και τη wikipedia. org




                                          Επιτέλους ειρήνη! Ώρα για παιχνίδι!




 
Λύστε το σταυρόλεξο! Κλικ εδώ!

Συμπληρώστε τα κενά!


Παιχνίδι ρόλων! Δείτε δύο οικογένειες από την Αθήνα και την Σπάρτη την εποχή του πελοποννησιακού πολέμου. Διαλέξτε το πρόσωπο που θα θέλατε να είστε και παρακολουθείστε τον πόλεμο μέσα από τα "μάτια" του.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: