Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Από φέτος με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η 6η Μαρτίου καθιερώνεται ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο. Ένα φαινόμενο που δυστυχώς παίρνει καθημερινά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι μορφές που παίρνει είναι ποικίλλες: σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ηλεκτρονική κ.λπ. Και όλοι μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, είμαστε κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνοι: είτε ως θύτες, είτε ως θύματα, είτε ως παρατηρητές!

 


Ο στόχος της παρακάτω σύντομης παρουσίασης είναι να μας ευαισθητοποιήσει και να κάνουμε την αυτοκριτική μας! Θερμές ευχαριστίες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας που μου έδωσε ιδέες για την ανάρτηση των σχετικών βίντεο. 

 
 

"Ο κόσμος είναι επικίνδυνος όχι επειδή κάποιοι του κάνουν κακό αλλά επειδή κάποιοι κοιτάζουν και δεν κάνουν τίποτα". Άλμπερτ Άινσταϊν

Αιχμάλωτος στο ίδιο σου το σχολείο; Και όμως!Αιχμάλωτος του σχολείου from Rem Edy on Vimeo.

Στη λαϊκή θυμοσοφία μας υπάρχει η παροιμία "Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει". Η συγκεκριμένη φράση δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά...


Οι λέξεις πονάνε from Rem Edy on Vimeo.

Είτε ως θύματα είτε ως παρατηρητές ενός περιστατικού ενδοσχολικής και όχι μόνο βίας σπάνια καταγγέλλουμε το γεγονός...Φόβος, φόβος, φόβος...το τίμημα που πληρώνουμε για τη σιωπή μας είναι ακριβό...αξίζει τον κόπο; Το τίμημα της σιωπής from Rem Edy on Vimeo.

Μη σωπαίνεις, μίλα! 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα κατά της σχολικής βίας, ο Σχολικός Σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Χαλκιδικής δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση της σχολικής βίας.
Μπορείτε να κατεβάσετε τα δυο φυλλάδια για παιδιά και γονείς, από τους παρακάτω συνδέσμους.

Για γονείς
 
Για παιδιά


Μην κάνετε αυτά που δε θα θέλατε να σας κάνουν!  
ή 
"Πάντα οὖν ὅσα ἐὰν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οῖ ἄνθρωποι οὕτως καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς" (Μτ. 7,12)

Δεν υπάρχουν σχόλια: