Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Η Κυρα - ΣαρακοστήΈνα έθιμο που τελευταία χρόνια αναβιώνει είναι αυτό της κυρα-Σαρακοστής. Η νηστεία πριν το Πάσχα κρατάει σαράντα μέρες (εκτός της Μ.Εβδομάδας).
Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Παλιότερα τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά – καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.

Η «κυρά Σαρακοστή» ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Όσοι δεν "πιάνει" το χέρι σας μπορείτε να την βρείτε και έτοιμη σχεδιασμένη και απλά να την ζωγραφίσετε.  Καντε κλικ στην εικόνα και εκτυπώστε την!

 

Υπήρχε όμως και η ζυμωτή Σαρακοστή. Ορίστε και η συνταγή για όσους θελήσετε να το κάνετε στο σπίτι σας. 
 
Πως θα φτιάξω το ζυμάρι:
500 γρ. αλεύρι
1 κούπα νερό
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
Έναν πλάστη, ένα μεγάλο ταψί, λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί
Ø Παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι και το αλάτι.
Ø Ανοίγουμε μια μικρή λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Ø Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την Κυρα Σαρακοστή.
Ø Μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια και τη μύτη. Στο κεφάλι κάνουμε μια τρύπα για να την κρεμάσουμε, αφού ψηθεί. Τέλος φτιάχνουμε επτά ποδαράκια.
Ø Τοποθετούμε την Κυρά Σαρακοστή μέσα σ’ ένα ταψί αφού προηγουμένως το έχουμε αλείψει με λίγο λάδι.
Ø Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ξεροψήνουμε την Κυρά Σαρακοστή για 40-60 λεπτά. Κάθε εβδομάδα θα της κόβετε και ένα ποδαράκι...έτσι θα ξέρετε πόσες εβδομάδες μένουν μέχρι το Πάσχα. Καλή επιτυχία! 

Πηγή: http://blogs.sch.gr/17nippell/archives/766

Δεν υπάρχουν σχόλια: