Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ολυμπιακοί Αγώνες (για την ιστορία της α΄ γυμνασίου)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι αρχαιότεροι και πιο γνωστοί αγώνες στον κόσμο. Σύμβολο της ευγενούς άμιλλας και της ειρήνης, που ενώνουν τους ανθρώπους, όπως δηλώνουν άλλωστε και οι πέντε κύκλοι της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έχουν περάσει αιώνες από τότε που η νίκη του αθλητή επιβραβευόταν με ένα απλό στεφάνι ελιάς (τον κότινο). Η απλότητα των αγώνων που διεξάγονταν στην περιοχή της Ολυμπίας έδωσε τη θέση της σε υπέρλαμπρες και πολυέξοδες τελετές έναρξης και λήξης στην προσπάθεια της διοργανώτριας κάθε φορά χώρας να αποδείξει ότι δικαίως της παραχωρήθηκε το δικαίωμα της διοργάνωσης των αγώνων. 




Περισσότερα για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) μπορείτε να βρείτε εδώ...κλιιικ!!!!!


  και ξανά κλιικ!!!




***********

Ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων

"Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο"
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Μελοποίηση: Σπύρος Σαμαράς



Η γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων

Αν και το βιντεάκι είναι στα αγγλικά μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τα αθλήματα αλλά και τους χώρους που διεξάγονταν οι αγώνες.
Θα σας βοηθήσει και στις εργασιούλες που σας έχω αναθέσει! 


***********
 Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ 


Η Καλλιπάτειρα ήταν κόρη του ξακουστού "περιοδονίκη" Διαγόρα. Τα αδέλφια της ήταν επίσης Ολυμπιονίκες.
Όταν ο γιος της Καλλιπάτειρας θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η επιθυμία της να τον δει να αγωνίζεται ήταν μεγάλη. Υπήρχε όμως αυστηρός Ολυμπιακός νόμος να μην μπορούν οι γυναίκες να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να τις γκρεμίσουν από το ψηλό βουνό Τυπαίο για τιμωρία.
Και η απειλή του θανάτου ακόμη δεν εμπόδισε τη λαχτάρα της μάνας να αντικρίσει το παιδί της νικητή.
Η Καλλιπάτειρα δεν υπολόγισε τον κίνδυνο. Ντύθηκε γυμναστής και μαζί με το πλήθος μπήκε μέσα στο στάδιο απαρατήρητη. Όταν ο γιος της τελικά κατάφερε να νικήσει, η μητέρα του συγκινήθηκε τόσο πολύ που έτρεξε να τον αγκαλιάσει με λατρεία. Αλίμονο! Ο μανδύας της έπεσε και αποκαλύφθηκε η γυναικεία της φύση. Αμέσως τότε συνελήφθη. Η τιμωρία θα έπρεπε να είναι θάνατος.
Παρ' όλα αυτά της δώσανε χάρη, επειδή η οικογένεια της ήταν φημισμένη. Η Καλλιπάτειρα γλίτωσε από βέβαιο θάνατο. Ακόμη και οι νόμοι λύγισαν μπροστά σε μία τόσο καταξιωμένη οικογένεια, μια οικογένεια Ολυμπιονικών.
Αυτό το γεγονός είχε τόσο μεγάλη επίδραση στους ποιητές και λογοτέχνες ώστε από αυτό να εμπνευστεί ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης και να γράψει το παρακάτω ποίημα:
Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία
εδώθε». «Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα,
τρία αδέρφια, πατέρα Ολυμπιονίκες-
να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,
και γω να καμαρώσω μες τα ωραία
κορμιά, που για το αγρίλι του Ηρακλέα
παλεύουν, θαυμαστές ψυχές αντρίκειες.
Με τες άλλες γυναίκες δεν είμαι όμοια
στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζει
με της αντρείας τα αμάραντα προνόμια.
Με μάλαμα γραμμένος το δοξάζει
σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου
ύμνος χρυσός του αθάνατου Πινδάρου».

Πηγή:http://users.sch.gr/ragian/op_min_kalipatira.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια: