Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Οι Τρεις Ιεράρχες

Έζησαν 1600, και περισσότερο, χρόνια πριν από μας. Άνθρωποι πρωτοπόροι για την εποχή τους αλλά και για σήμερα. Δεν απέκλεισαν καμία γνώση από όποιο χώρο και αν προερχόταν. Ασχολήθηκαν με όλα τα φλέγοντα θέματα της εποχής, από το θέμα του περιβάλλοντος μέχρι την αδικία, την κατάχρηση του πλούτου, τις σχέσεις των συζύγων μεταξύ τους.Υπερασπίστηκαν την χριστιανική πίστη από τις αιρέσεις που εκείνη την εποχή βρίσκονταν σε έξαρση. Πάντα μιλούσαν με ειλικρίνεια και δε δίστασαν να κρίνουν μέχρι και τους αυτοκράτορες, όπως π.χ. ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος το πλήρωσε με τη ζωή του, πεθαίνοντας από τις κακουχίες στην εξορία. Αγάπησαν τους νέους, ιδιαίτερα ο Μ.Βασίλειος, που έγραψε και ιδιαίτερο λόγο γι' αυτούς. Αγάπησαν τα γράμματα, όπως ήδη είπα. Αγάπησαν τους ανθρώπους χωρίς ποτέ να τους διακρίνουν με κριτήρια όπως η θρησκεία, η εθνικότητα κ.λπ. Έτρεχαν όπου υπήρχε ανάγκη γι' αυτό ο κόσμος τους αγάπησε. Την κηδεία του Μ. Βασιλείου την ακολούθησε σύσσωμος ο λαός της Καππαδοκίας, χριστιανοί και ειδωλολάτρες. Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι ενδεικτικό της απήχησης που είχε ο Πατέρας αυτός στο λαό.
Δάσκαλοι όχι μόνο του Χριστιανισμού αλλά και της ίδιας της ζωής. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω, να κάνουμε είναι να διδαχθούμε από τον τρόπο ζωής τους και όσο μπορούμε να τους μιμηθούμε!

Χρόνια Πολλά παιδιά μου!  


Οι Τρεις Ιεράρχες

Ο Μέγας ΒασίλειοςΆγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ή ΝαζιανζηνόςΆγιος Ιωάννης ο ΧρυσόστομοςΟι Τρεις Ιεράρχες απέναντι στην εξουσίαΔεν υπάρχουν σχόλια: