Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Κυριακή Προσευχή (ΔΕ 19) - Β΄ Γυμνασίου

Η επόμενη ενότητα που θα διδαχθείτε αφορά την Κυριακή Προσευχή ή αλλιώς το "Πάτερ ημών...". Είναι η προσευχή που  κάθε πρωί σιγοψιθυρίζουμε πριν ξεκινήσουμε τα μαθήματά μας. Ξέρουμε όμως πραγματικά τι σημαίνει; Την κατανοούμε; Τι ζητάμε με την προσευχή αυτή; Γιατί ο Θεός πολλές φορές δεν "ακούει" τις παρακλήσεις μας; Την προσευχή αυτή μας την παρέδωσε ο ίδιος ο Χριστός, ο Κύριος γι' αυτό και ονομάζεται "Κυριακή" (όχι γιατί την λέμε την Κυριακή! :) ). Κάντε κλικ στην εικόνα για να ακούσετε τα κείμενα.

 Στην προσευχή μας βάζουμε προτεραιότητες...

Δεν αρκεί όμως να ξέρουμε τι να ζητήσουμε στην προσευχή μας αλλά και πως να το ζητήσουμε. Και αυτόν μας τον δίδαξε ο Χριστός μέσα από την υπέροχη  
παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.

(Λκ. 18, 10 - 14)
"Δυο άνθρωποι ανέβηκαν στο Ναό για να προσευχηθούν ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος ήταν τελώνης. Ο Φαρισαίος στάθηκε και προσευχόταν στον εαυτό του με αυτά τα λόγια:«Θεέ μου, σ' ευχαριστώ, γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους τους ανθρώπους, που είναι κλέφτες, άδικοι, άτιμοι ή και σαν αυτόν τον τελώνη· νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα, δίνω το ένα δέκατο απ' όλα τα εισοδήματα μου.Και ο τελώνης στεκόταν από μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώσει στον ουρανό, μόνο χτυπούσε στο στήθος του και έλεγε· Θεέ μου, συχώρεσε με τον αμαρτωλό.Σας λέγω πως αυτός κατέβηκε στο σπίτι του συχωρεμένος παρά ο άλλος. Γιατί όποιος υπερηφανεύεται θα ταπεινωθεί, ενώ όποιος ταπεινώνεται θα ανυψωθεί". 

Τροφή για σκέψη 1: Με βάση την παραπάνω παραβολή με ποιο τρόπο οφείλουμε να προσευχόμαστε ώστε η προσευχή μας να αποδώσει καρπούς; Αρκεί να είμαστε τυπικοί στις θρησκευτικές μας υποχρεώσεις;  Μπορείτε να βρείτε κοινά στοιχεία ανάμεσα στον φαρισαίο και τον ευσεβή πλούσιο; Θα συζητήσουμε τις σκέψεις σας στην τάξη.
 
Η επίμονη προσευχή δεν ενοχλεί το Θεό! 
 (κάπου το διάβασα, μου άρεσε και το μεταφέρω! Ας με συγχωρήσει ο συγγραφέας που δε θυμάμαι το όνομά του!) 

Η θεραπεία της κόρης της Χαναναίας
 (Μτ. 15, 21- 28)

"Εκείνο τον καιρό, αφού βγήκε ο Ιησούς από τα μέρη εκείνα (της Γαλιλαίας), αναχώρησε στα μέρη της Τύρου και Σιδώνος. Και να μια γυναίκα Χαναναία από εκείνη την περιοχή βγήκε και φώναζε: « Ελέησε με, Κύριε, υιέ του Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται άσχημα από το δαιμόνιο». Αυτός όμως δεν της απάντησε ούτε με μια λέξη. Και ήλθαν οι μαθητές του και τον παρακαλούσαν λέγοντας: «Απομάκρυνε την, γιατί φωνάζει από πίσω μας». Ο Κύριος όμως αποκρίθηκε: «Δεν είμαι σταλμένος παρά μόνο για τα χαμένα πρόβατα της γενεάς του Ισραήλ». Αυτή δε (η Χαναναία) αφού τον πλησίασε, τον προσκυνούσε και έλεγε, «Κύριε, βοήθησε με». Εκείνος της αποκρίθηκε: «Δεν είναι σωστό πράγμα να πάρω το ψωμί των παιδιών και να το ρίξω στα σκυλάκια». Αυτή δε είπε• «Ναι, Κύριε, αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους». Τότε ο Ιησούς της αποκρίθηκε: «Ω γυναίκα, είναι μεγάλη η πίστη σου• ας γίνει, όπως συ θέλεις». Και θεραπεύτηκε από εκείνη την ώρα η θυγατέρα της".

 Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τροφή για σκέψη 2: Πρόκειται για μία πραγματική συνάντηση του Χριστού με μία ειδωλολάτρισσα. Ο Χριστός χαρακτηρίζει την Χαναναία "σκυλάκι", ωστόσο εκείνη δεν αποθαρρύνεται αλλά αντιθέτως επιμένει στο αίτημά της. Γιατί ο Χριστός την χαρακτηρίζει έτσι; Ποιος είναι ο στόχος του; Τον πετυχαίνει; Εσείς πως θα αντιδρούσατε στη θέση της;

Γιατί ο Θεός δε με ακούει;  
Πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι η προσευχή μας δεν εισακούεται...και μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε  είτε ότι ο Θεός δεν υπάρχει είτε ότι μας έχει ξεχάσει. Είναι όμως έτσι ή μήπως φταίει κάτι άλλο; Στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί να πάρετε μία πρώτη απάντηση. 

 Είναι δυνατόν αυτός που είναι ο ίδιος αγάπη να μην γνωρίζει καλύτερα από μας το καλό μας; Μας ακούει, μας βλέπει, μας νιώθει...έγινε άνθρωπος για μας...Ικανοποιεί τα αιτήματά μας ίσως όχι με τον τρόπο και στον χρόνο που εμείς προσδοκούμε αλλά με τον δικό του τρόπο...



Εξάλλου υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να πετύχουμε τους στόχους μας...τα Τρία Δέντρα το ξέρουν καλά αυτό!


Και όταν τον ξεχνάμε φροντίζει να βρει τρόπο να μας υπενθυμίσει την παρουσία του...ακόμα και αν χρειαστεί να μας πετάξει ένα.. τούβλο!


 
Στον καινούργιο κόσμο του Θεού όλοι προσεύχονται....












Τα χέρια της προσευχής

Πίσω από τον πίνακα αυτό κρύβεται μία πολύ συγκινητική ιστορία...Διαβάστε την με κλικ στην εικόνα.
Τα χέρια του Ντύρερ

Τα οφέλη της προσευχής από τον πατέρα Παϊσιο....
 
 Ώρα να χαλαρώσετε, να παίξετε και να δείτε τι μάθατε από την αντιστοίχιση που ακολουθεί! Καλή επιτυχία!

Αμήν!  


Δεν υπάρχουν σχόλια: